Zelfsaboterende Relaties: Waarom Doen We Het?



Het bewuste verlangen om voor zijn kinderen te zorgen op een manier die zijn ouders niet deden, gaat gepaard met een onbewuste verwoestende angst voor eenzaamheid (het soort dat hij als kind ervoer). Als we zijn motivatie op deze manier begrijpen, kunnen we duidelijker zien dat het zogenaamde zelfsaboterende gedrag, waarbij hij tegen de grond loopt, een onbewuste functie vervult: hem helpt zich verbonden te voelen met zijn kinderen en zijn angst voor verlating te verzachten. Slechts enkele deelnemers identificeerden met succes hun destructieve patronen. Vaak kunnen relaties uit het verleden of trauma uit de kindertijd van invloed zijn op de manier waarop we in onze huidige relaties handelen. Trauma kan problemen veroorzaken met vertrouwen, zelfwaardering, angst, depressie, verlating en afwijzing. Onopgeloste trauma’s kunnen onbewust saboterend gedrag veroorzaken, maar als je je best doet om te genezen, word je niet immuun voor zelfsabotage.



Als baby zijn we voor alles afhankelijk van onze ouders: eten, troost, verzorging en liefde. Naarmate we ouder worden, gaan de meesten van ons ervan uit dat eigenwaarde van buiten onszelf komt. Gedachten als ‘Ik ben niet goed genoeg’ of ‘Mijn best is niet goed genoeg’ ondermijnen zelfs de productiviteit en het gevoel van eigenwaarde van zelfs de meest zelfverzekerde persoon.

Regel Zes: Probeer Ze Niet Te Veranderen



Als u het gevoel heeft dat uw problemen alleen betrekking hebben op uw relatie, is relatietherapie waarschijnlijk de beste oplossing. Als we moeilijkheden ervaren, is het nuttig om onze hechtingsstijl te begrijpen. “Mensen komen uit hun familie van herkomst met een blauwdruk van hoe zij zich aan anderen hechten”, zegt relatietherapeut Rhonda Milrad, LCSW. Psychotherapeut Mercedes Coffman, MFT, verwijst naar het concept van emotioneel geheugen om te begrijpen waarom dit gebeurt. ‘Hoewel we ons bepaalde vroege ervaringen in het leven misschien niet kunnen herinneren,’ zegt Coffman, ‘is het vaak onze emotionele herinnering die een dieper gevoel van gekwetstheid in romantische relaties teweegbrengt, wat voor anderen, en soms zelfs voor onszelf, een overdreven reactie kan lijken. Hierdoor kunnen we zelfs een relatie saboteren die het potentieel had kunnen uitgroeien tot iets geweldigs.” Natuurlijk worden gezonde intieme relaties – relaties die worden gekenmerkt door inzicht, vertrouwen, toewijding, liefde, mededogen en intimiteit – niet van de ene op de andere dag opgebouwd.



En ze voorkomen dat koppels onbedoeld een gewaardeerde romantische relatie saboteren. Als u het gevoel heeft dat u en uw partner deze problemen niet alleen kunnen oplossen, kan counseling een goede volgende stap zijn. Zowel individuele therapie als relatietherapie bieden een geweldige uitlaatklep om uw relatieangsten te bespreken in een ondersteunende, niet-oordelende en empathische omgeving.

Bent U Zelfsaboterende Relaties?



Het vermijden van mislukkingen kan ertoe leiden dat u überhaupt een poging vermijdt. Je onderbewustzijn voedt je dus met redenen en methoden om jezelf te saboteren.



Er is geen schaduw over het alleenstaande leven, maar mensen in gezonde relaties zijn op de lange termijn doorgaans gelukkiger en gezonder. De gewoonte om relaties te saboteren is net als elke andere gewoonte die de kwaliteit van je leven vermindert: je kunt het veranderen. “Ik heb cliënten gezien die hun partners ervan verdachten dat ze vreemdgingen, zonder enig bewijs, maar die zo overtuigd waren vanwege hun eigen onzekerheden”, zegt Cooper, die dit omschrijft als een voorbeeld van het zelfsaboteren van een relatie.
brown penis sleeve
sugar coated cola flavoured jelly willies